Berita Semasa Malaysia — Malaya Times

Berita semasa Malaysia terkini dan terbaru. Blog berita dan info semasa Malaysia yang terbaik terkini dan top di Malaysia.

Jangan kurang adab kalau nak komen, kata Fathia

PELAKON wanita paling popular, Fathia Latiff berharap netizen yang menegurnya di laman sosial menjaga adab bahasa dan tutur kata ketika meninggalkan komen masing-masing.

fathia latiff

Fathia Latiff berkata, dia terbuka menerima sebarang bentuk teguran, namun agak kecewa dengan sikap sesetengah pengguna media sosial yang menggunakan bahasa kurang adab.

"Saya tak ada masalah kalau orang nak tegur saya, tapi jagalah bahasa tu, jangan sampai guna perkataan lucah dan sebagainya. Saya hanyalah manusia biasa, ada perasaan dan hati, mungkin tegur cara kasar begitu normal bagi mereka tapi tidak pada saya."- ujar Fathia Latif yang merupakan selebriti terkenal di laman sosial.

"Tak ada masalah pun kalau cakap elok-elok. Keluarga, teman-teman dan rakan artis senior pun tegur saya dengan penuh kelembutan," katanya kepada mStar Online.

Sementara itu, aktres berusia 30 tahun ini mengakui dia ambil peduli dengan setiap komen yang ditinggalkan netizen di laman sosial.

Malah, teguran yang dilemparkan mereka itu sedikit sebanyak membuatkan dirinya menjadi insan yang lebih baik.

"Saya ambil peduli semua komen masyarakat dan jadikan itu sebagai panduan untuk menjadi individu lebih berguna.

Fatiya minta netizen menegur cara lebih beradab.

"Cumanya cara teguran tu tolonglah lebih beradab. Sedangkan Nabi Muhammad SAW pun menegur dengan cara yang begitu lembut dan berhemah.

"Belajar cara nak tegur orang dulu, kalau nak tegur cara kasar, lebih baik tak payah. Tengok diri sendiri dahulu sebab kita manusia tak ada yang sempurna," ujarnya.

Dalam perkembangan yang lain, Fathia bakal muncul dengan lagu baharu dan bakal memulakan penggambaran untuk drama tidak lama lagi.Sebelum ini nama Fathia hangat dalam kalangan netizen apabila pernah dikaitkan dengan beberapa kontroversi di laman sosial.